AKADEMIA KROJENIA

Jak wybrać i dbać o noże?

AKADEMIA KROJENIA

Jak wybrać i dbać o noże?

Noże do warzyw i owoców charakteryzują krótkie ostrza. W zależności czy zależy nam na szatkowaniu, skrobaniu czy obieraniu powinniśmy wybrać najwygodnieszy dla nas nóż. Gdy planujemy np. obieranie okrągłych warzyw
lub owoców takich jak jabłka czy ziemniaki warto wybrać nóż do obierania, zagięty – będzie on bardziej precyzyjny. Pamiętajmy też o produktach o śliskiej skórce np. pomidorach – aby bez problemu pokroić takie warzywa warto sięgnąć po ząbkowane ostrze jak w nożu Functional Form do pomidorów.

Tomato knife

Obieranie warzyw i owoców

Obieranie może być bardzo uciążliwą czynnością, jeśli wykonywane jest niewłaściwym narzędziem. Dlatego warto zainwestować w dobrą obieraczkę i kilka dobrych noży do obierania.

Ogórek i 4 techniki cięcia

Wiele osób kroi ogórka zawsze w ten sam sposób. Poznaj nowe techniki cięcia, aby urozmaicić codzienne potrawy.

Stylowo pokrojona marchewka

Pokrojona w paseczki, plasterki, grubą lub drobną kostkę czy romby - tak przygotowana marchewka urozmaici wiele codziennych dań.

Nóż do chleba powinien mieć długie i ząbkowane ostrze żeby w łatwy i delikatny sposób przeciąć chrupiącą skórkę każdego rodzaju pieczywa. Uzupełnieniem linii noży do pieczywa jest poręczna szpatułka do smarowania przy użyciu której można rozsmarować serek na kromce. Delikatne ząbki na ostrzu ułatwią również porcjowanie masła.

Bread knife

W każdym domu niezbędny jest nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w szerokie ostrze dzięki czemu idealnie nadaje się do szatkowania, krojenia oraz porcjowania mięsa i warzyw. W zależności od wielkości przygotowywanych produktów możemy wybrać nóż szefa kuchni 20 cm, 15 cm, 12 cm lub nóż szefa kuchni typu azjatyckiego o lżejszym ostrzu

Asian knife

Krojenie cebuli

Pokrojona w kostkę cebula to podstawa wielu potraw. Warto więc poznać prawidłową technikę cięcia cebuli. Sekret tkwi w połączeniu pionowego i poziomego cięcia, jak również w użyciu bardzo ostrego noża.

Chiffonade-technika krojenia ziół

Aby przygotować cienkie wstążki z liści bazylii, zwiń liście bardzo ciasno w rulon (jak cygaro), a następnie pokój w cienkie wstążki. Pamiętaj, aby używać bardzo ostrego noża.

Uniwersalny nóż szefa kuchni

Dobry nóż szefa kuchni jest podstawowym i uniwersalnym narzędziem w kuchni. Połącz różnorodne techniki cięcia i wyczaruj z warzyw oraz owoców fantastyczne składniki dań. 

Podczas porcjowania ryby i mięsa bardzo ważna jest długość i grubość ostrza. Noże z tej grupy muszą precyzyjnie przeciąć produkty o delikatnej strukturze nie niszcząc jej. Ważne jest aby cięcia były wykonywane przy użyciu jak najmniejszej ilości ruchów by nie poszarpać przygotowywanych kawałków dlatego noże do mięsa i noże do ryb mają długie (od 20 do 24 cm) i elastyczne ostrza.

Fish knife

Każdy nóż wymaga regularnego ostrzenia. Aby nóż dłużej zachował ostrość, warto pamiętać
o krojeniu na miękkim podłożu, np. drewnianej lub plastikowej desce. Krojenie na twardych powierzchniach może spowodować szybsze stępienie ostrza. Prawidłowo użytkowany nóż dłużej zachowa swoje właściwości.

Jak prawidłowo ostrzyć nóż?

W asortymencie mamy do wyboru dwa rodzaje ostrzałek – tradycyjną stalową, najczęściej wybieraną przez profesjonalnych kucharzy oraz
Roll-Sharp™.

Ostrzałka Roll-Sharp™ -dzięki ceramicznej szpulce na ośce łatwo i szybko naostrzymy stępione noże.  Aby użyć tej ostrzałki wystarczy umieścić prostopadle nóż w wyznaczonym miejscu i przeciągną kilkakrotnie (15-20 razy) po szpuli do przodu i do tyłu. Dzięki temu na pewno naostrzymy nóż pod odpowiednim kątem po obu stronach ostrza.

Ostrzałka stalowa może być używana codziennie nawet gdy noże nie są jeszcze całkowicie stępione. Wielu profesjonalnych kucharzy ostrzy swoje noże przed każdym zadaniem. Aby prawidłowo wykonać tę czynność należy przyłożyć nóż w górnej części ostrzałki pod kątem 15. Następnie wykonujemy długie pociągnięcia w dół ostrzałki, lekko dociskając nóż. Po zakończeniu ostrzenia jednej strony należy przełożyć nóż na drugą, aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi skaleczeniami zawsze trzymajmy nóż ostrzem od siebie.

Jak prawidłowo ostrzyć nóż?

Ostrzenie noży

Do ostrzenia noży Fiskars używaj kamienia lub ostrzałki, przesuwając naprzemiennie nóż z boku na bok utrzymując kąt 15 stopni. Używając ostrzałki Roll-Sharp przesuwaj ostrze 15-20 razy w obydwu kierunkach.

Arbuz na jeden kęs

Najczęściej kroimy arbuza w trójkąty lub półkola. A jak przygotować kawałki arbuza wielkości jednego kęsa? Ponacinaj grubą skórę owocu używając dużego noża szefa kuchni.

Przygotuj rybę jak profesjonalista

Dzięki elastycznemu i cienkiemu ostrzu z łatwością można filetować ryby i odcinać skórę. Za pomocą nożyc do ryb szybko usuniemy płetwy i pokroimy rybę.

Gdy przechowujemy noże w bloku lub na listwie magnetycznej ich ostrza nie tępią się tak szybko jak noże przechowywane z innymi metalowymi akcesoriami. Blok na noże Functional Form wykonany jest z drewna brzozowego. Silikonowa podstawa zabezpiecza blok przed ślizganiem po blacie kuchennym, a specjalny magnes umożliwia dodanie do ulubionego zestawu noży dodatkowego narzędzia np. nożyczek uniwersalnych Classic. 

Storing knives