Jak prawidłowo czyścić noże?

Noże to najczęściej używane przedmioty w każdej kuchni. Dla przyjemnego oraz bezpiecznego przygotowywania potraw należy utrzymywać noże w czystości i ostrości. Przeczytaj nasze wskazówki, jak prawidłowo czyścić i konserwować noże Fiskars oraz przedłużyć żywotność ulubionych noży kuchennych.

Czyszczenie noży

Mycie ręczne:

Noże Norden, Norr i Royal należy myć tylko ręcznie. Po umyciu natychmiast spłucz i osusz nóż. Nie zostawiaj noży w wodzie przez długi czas.

Czyszczenie noży

Mycie w zmywarce:

Pozostałe noże Fiskars można myć w zmywarce. Należy jednak uważać, aby nie stykały się z innymi przyborami, naczyniami lub sztućcami, ponieważ spowoduje to uszkodzenie krawędzi tnącej.

Niewielka ilość rdzy może rozprzestrzenić się na produkty stalowe wewnątrz zmywarki. Można temu zapobiec, otwierając drzwi zmywarki tuż po zakończeniu cyklu mycia, aby umożliwić ucieczkę pary, a następnie wycierając noże suchą szmatką.

Dishwashing:

Przechowywanie noży

Większość noży stępi się, jeśli zostaną umieszczone w szufladzie, a krawędź tnąca zostanie uszkodzona przez ruch i kontakt z innymi przedmiotami. Niezabezpieczone, ostre krawędzie noży nie są bezpieczne dla użytkowników.

Aby zachować ostrość noży Fiskars, umieść je w bloku na noże lub na specjalnej magnetycznej listwie.

Poznaj NOŻE i AKCESORIA
Przechowywanie noży

Ostrzenie noży

Ostry nóż nie tylko lepiej tnie, ale także jest bezpieczniejszy w użyciu. Ostrzenie noży można wykonywać w regularnych odstępach czasu lub po prostu wtedy, gdy tego potrzebują.

Noże Fiskars wykonane ze stali mają twardość od 52 HRC do 56 HRC, co czyni je idealnymi do użytku domowego. Im twardszy nóż, tym dłużej pozostaje ostry, ale trudniej go naostrzyć. W przeciwieństwie do tego bardziej miękkie ostrze jest łatwiejsze do ponownego naostrzenia, ale szybciej się tępi.

Oprócz lepszej wydajności cięcia, ostry i dobrze utrzymany nóż to również kwestia bezpieczeństwa.

Ostrzenie noży

Fiskars Roll-Sharp™

Umieść ostrzałkę Roll-Sharp™ na płaskiej powierzchni, wsuń ostrze noża w szczelinę, a następnie przesuń ostrze do przodu i do tyłu. 15-20 razy powinno wystarczyć!
Umyj nóż po ostrzeniu
Kąt ostrzenia 40 stopni pasuje do większości noży kuchennych
Ostrzałka Roll-Sharp™ nadaje się do wszystkich noży Fiskars z wyjątkiem Titanium

Ostrzałka stalowa Fiskars

Używaj kąta ostrzenia 26 stopni dla każdego pociągnięcia i powtarzaj po obu stronach. Używaj długich, równych pociągnięć.

Fiskars Roll-Sharp™ Fiskars Sharpening steel/Whetstone™
Zobacz wszystko

                                                

Poznaj wysokiej jakości noże i akcesoria Fiskars

Zobacz