Powlekane czy niepowlekane naczynia - jaka jest różnica?
Wybierając nowe patelnie i garnki, wszystko sprowadza się do znalezienia naczynia, które najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Zapoznaj się z naszą listą kontrolną zawierającą zalety i wady patelni powlekanych i niepowlekanych.
Powlekane czy niepowlekane naczynia - jaka jest różnica?
Wybierając nowe patelnie i garnki, wszystko sprowadza się do znalezienia naczynia, które najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Zapoznaj się z naszą listą kontrolną zawierającą zalety i wady patelni powlekanych i niepowlekanych.
Powlekane patelnie
Plusy
- Łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu w czystości
- Idealne do ""lepkich"" potraw i składników, np. jajka i sosy na bazie śmietany
- Niewielka ilość oleju lub masła potrzebnego do gotowania/smażenia
Minusy
- Wysokie temperatury mogą uszkodzić powłokę
- Patelnie pokryte powłoką PTFE należy wymienić, gdy zaczną wyglądać na zużyte lub będą porysowane
Dodatkowa wskazówka: aby przedłużyć żywotność powlekanej patelni, podczas gotowania/smażenia używaj tylko silikonowych, plastikowych lub drewnianych przyborów.
Niepowlekane patelnie
Plusy
- Wyjątkowo odporne na wysokie temperatury
- Bardzo trwałe; odpowiednio pielęgnowane będą służyły wiele lat
- Łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu w czystości
- Szczególnie dedykowane do przyrumieniania potraw, np. steki
- Patelnie niepowlekane mogą być używane ze wszystkimi rodzajami przyborów kuchennych, w tym przyborami metalowymi; zarysowania nie wpływają na wydajność patelni
Minusy
- Na niepowlekanych patelniach mogą z czasem tworzyć się nieszkodliwe plamy, charakterystyczne dla stali nierdzewnej
- Zaleca się stosowanie oleju/masła za każdym razem podczas gotowania/smażenia na niepowlekanych patelniach w celu zmniejszenia ryzyka przypalenia
Czy wiesz? W porównaniu z patelniami powlekanymi, patelnie niepowlekane lepiej przyrumieniają żywność w niższych temperaturach, co pozwala zaoszczędzić energię.